Kirjat

”Sanotaan että tieto lisää tuskaa. Mutta Erämyyttien ja Sitkeimpien erämyyttien tapauksessa tieto lisää pikemminkin nautintoa. Tätä lienee se paljon peräänkuulutettu iloinen tiede.
Annan erätohtorin siunaukseni näille opuksille.”
Erätohtori Mikko Kallionsivu

Erämyytit

Onko nuotiokahvi parempaa, jos pannu on kyljestä nokeentunut? Vai onko kirkkaaksi puhdistettu pannu se ainoa oikea vaihtoehto? Syökö kesälämpimien veltostama hauki parhaiten aamuisin? Onko mahdollisimman kirkas uistin paras, vai pitäisikö sen olla kalan luonnollisen saaliin värinen?

Eräharrasteet ovat täynnä myyttejä – enemmän tai vähemmän vankan perimätiedon iskostamia totuuksia tai uskomuksia, jotka vaikuttavat alaan vihkiytyneiden käyttäytymiseen monesti myös tiedostamatta. Luontoaiheisiin erikoistunut toimittaja Hannu Räisänen uskaltaa asettaa myytit testiin ja selvittää niiden paikkansapitävyyden ainoalla mahdollisella tavalla: kokeilemalla. Lukijat pääsevät viihtymään sekä testikuvausten että tulosten parissa ja näkemään, murtuvatko myytit vai pitävätkö ne paikkansa. Tilaa tästä.

Sitkeimmät erämyytit

Sitkeimmät erämyytit tutkiskelee armottomasti retkeilyn, kalastuksen ja metsästyksen parissa toisteltavia uskomuksia. Nämä myytit puhuttavat harrastajia niin nuotiotulilla kuin alan digitaalisilla keskustelufoorumeilla. Jotkut uskovat, toiset eivät – ja kaikki toimivat uskomustensa mukaan. Hannu Räisänen tiimeineen toimii Myytinmurtajat-TV-sarjan hengessä ja asettaa pinttyneimmätkin myytit ankaraan testiin. Lukijoille on luvassa viihdyttävä tietopaketti, joka ei kumarra muuta viisautta kuin tutkimustyötä.

Hannu Räisäsen Erämyytit (2017) nousi myyntimenestykseen. Eräalan aiheisiin erikoistunut Räisänen tutki ja selvitti riemukkaalla ja erittäin käytännönläheisellä otteella, pitivätkö eräharrasteiden myytit paikkaansa. Yllättävät ja keskustelua herättäneet tulokset vaativat itsepintaistenkin alan myyttien ottamista testiin, ja näin syntyi Sitkeimmät erämyytit. Tilaa tästä.

”Oivallisena apuvälineenä tässä niin kutsutussa konepellin alle kurkistelussa toimii myös retkeilyskeneä syväluotaava tietokirjallisuus. Ja tässä suhteessa ohittamaton on Hannu Räisänen. Pitkän toimittajauransa aikana hän kirjoittanut satoja asiantuntija-artikkeleita aiheesta. Lisäksi – ja mikä tärkeintä – Räisänen on julkaissut kaksi suoraan asian ytimeen leikkaavaa tietokirjaa. Nämä mainiot teokset ovat nimeltään Erämyytit (2017) ja Sitkeimmät Erämyytit (2018).” 

Lue Erätohtori Mikko Kallionsivun Arvostelu kokonaisuudessaan.